L’eucaliptus, de nom científic eucalyptus globulus (també dit popularment caliptu) és un arbre originari del sud-est d’Austràlia, es va estendre per quasi tot el món gràcies al seu ràpid creixement i fins i tot es va fer servir per reforestar zones cremades i assecar zones pantanoses. Malauradament necessita molta aigua, empobreix la vegetació que l’envolta ja que absorbeix molts nutrients i acidifica la terra i fins i tot impedeix el creixement de pins i alzines
#eucaliptus #caliptu #eucalyptusradiata #eucalyptusglobulus #eucalyptuscitriodora #refredats #viesrespiratòries #puces #eucaliptol #geraniol #bafs #oliavellana
De caliptu n’hi ha diferents varietats: eucalyptus radiata, eucalyptus globulus, eucalyptus citriodora.
Floreix de tardor a hivern i també és emprat de forma ornamental, apreciat per la seva bona olor i perquè és molt durador. Tot i que l’ornamental és el cinerea populus (de fulles més arrodonides).
El primer que ens ve al cap quan parlem del caliptu són les seves propietats per refredats, mals de coll, problemes a les vies respiratòries... .
La part emprada són les fulles ben seques. L’oli essencial d’aquestes conté: cineol o eucaliptol, geraniol, entre altres.
Les seves propietats medicinals són: anticatarral, expectorant, antitussigen, antiviral, antibacterià, estimulant immunitari... depenent de l’espècie emprada serà més adient per una o altra afecció.
És per això que sempre us recordo que només un professional pot indicar quina varietat, dosi i forma cal usar per l’afecció a tractar.
Les nostres avies i mares eren molt avesades a fer-nos bafs de fulles d’eucaliptus quan teníem refredats de pit i a fer-nos infusions.
Els bafs assequen les mucoses, a mi m’agrada més emprar-les com a purificador de l’ambient més que com a bafs però si us en voleu fer, barregeu flors d’espígol i de camamilla.
Si teniu estufa de llenya, hi podeu posar una olla al damunt amb aigua i unes fulles d’eucaliptus per aromatitzar l’habitació.
Si esteu refredats de pit i sou adults no asmàtics i sense cap patologia de base, podeu barrejar:
3 o 4 gotes d’oli essencial d’eucalyptus radiata amb 3 gotes d’oli vegetal d’avellana. No en prepareu gaire quantitat ja que l’oli vegetal d’avellana es rància molt ràpid.
Aplicar: 3 cops al dia fent fregues al tòrax i esquena.
No recomanat durant l’ embaràs, ni els 3 primers mesos de gestació, ni als asmàtics ni als menors de 3 anys ni si es prenen sedants o productes que continguin iode.
Les llavors o l’oli essencial van bé contra les puces i insectes en general: tritureu en un morter les llavors i distribuïu-les on puguin haver insectes (jaç de gossos i gats, sofà...).
Ja ho veieu, l’eucaliptus és un remei natural per tenir a la farmaciola durant la tardor i l’hivern, època de més increment de refredats i problemes a les vies respiratòries.
Però si us plau, no en planteu: ocasiona problemes al sòl i a la vegetació autòctona . Compreu les fulles, o bé quan aneu a passejar fixeu-vos bé en el paisatge i segur que en veureu algun: a les Gavarres n’hi ha uns quants.
Comments