Les estepes, (jara en castellà), són uns arbustos o mates molt llenyoses de la família de les cistàcies repartides per tota la península (els agrada el clima mediterrani). Són fàcils de trobar. Les seves flors són vistoses, de color rosat o blanc de 5 pètals iguals, contenen molt pol·len. El seu fruit té forma de càpsula i sobre en 5 valves, les fulles són perennes.
#estepa #jara #cistàcies #resina #perfumeria #faraons #làdan #piròfiles #hernies #trencadures #illesformiga #àmfora
Són plantes molt inflamables, ja que a part de ser llenyoses contenen resines. Les seves llavors, en canvi, sobreviuen fàcilment al foc i germinen després del pas d’aquest, formant nous estepars.
De les plantes que es veuen beneficiades pel foc se’n diuen piròfiles (el llentiscle, el pi pinyer, l’arboç...)
Hi ha unes espècies d’estepa que són autòctones dels països catalans:
· Estepa blanca (Cistus albidus)
· Estepa borrera (Cistus salviifolius)
· Estepa ladanífera (Cistus ladanifer)
· Estepa negra (Cistus monspeliensis)
· Estepa crespa, ajoca-sapes, (Cistus crispus)
· Esteperola, esteperola vera, esteperol, romaní mascle, romaní bord (Cistus clusii)
· Estepa de muntanya (Cistus laurifolius)
· Estepa populifòlia (Cistus populifolius)
· Estepa blava (Cistus creticus) o Cistus incanus
· Cistus heterophyllus, al nostre país representada per la subespècie carthaginensis
Us parlaré de l’estepa : cistus ladaniferus L. , la que dona el nom a totes les altres ja que és la més comuna.
Aquesta varietat d’estepa i la cistus creticus ( de Creta), que ja eren conegudes en temps dels romans, produeixen una resina enganxosa, el làdan, que té una llarga història en perfumeria i herboristeria. Es feia servir per curar hernies i parts del cos trencades barrejada amb trementina, cera groga... , per calmar els nervis i contra la histèria.
Tant la resina com l’oli essencial, extret de la destil·lació de fulles fresques, són molt aromàtics. D’aquí ve el seu us en perfumeria com a base de perfums.
S’explica que antigament per recollir aquesta resina que es crea els les summitats abans de florir, es feien pasturar cabres i ovelles per estepars, la resina s’adheria a la llana i els pèls llavors els pastors les recollien i venien. Moltes de les falses barbes que duien els faraons estaven fetes de pèls de cabres units amb làdan.
A nivell d’aromateràpia l’oli essencial de cistus ladaniferus és molt potent, dur, considerat sagrat.
En fitoteràpia, s’usa en malalties autoimmunes i virals hemorràgies de tot tipus, llagues infectades....
El seu ús no es recomanat durant els 3 primers mesos d’embaràs.
I una noticia actual i curiosa: el 23 de novembre d’aquest any, a les illes Formigues ( entre Palamós i Palafrugell) uns arqueòlegs van trobar un vaixell romà enfonsat amb un carregament d’àmfores, moltes de les quals tenien l’interior revestit de resina d’estepa negra (que encara es manté olorosa). Aquestes àmfores estaven destinades a transportar salses de peix i salaons. És el primer cop que s’ha trobat un ús diferent al de la perfumeria o medecina per aquesta resina.
Comments