Com que ja és època de recollir les plantes remeieres que ens ajudaran aquest any, em sembla una bona idea donar-vos quatre consells per assecar-les bé de tal manera que les pugueu gaudir amb seguretat tot l’any.
Primer de tot us deixo el link de l’article que vaig fer sobre la recol·lecció, perquè és el primer pas i el més important.
Molt important: heu de recollir les plantes i els fruits en dies secs i assolellats, altrament es poden florir per l’excés d’aigua i no tindran gaires principis actius.
I no us entretingueu, les heu de posar a assecar el mateix dia de la collita.
Segona cosa important: sempre que pugueu, porteu un cistell o similar per tal d’anar-hi dipositant les plantes i que no estiguin entatxonades com en una bossa. Penseu que el cistell també permet la circulació de l’aire i que els insectes que puguem haver recollit amb les plantes es puguin escapar.
Podeu portar algun tros de tela o paper de forn per separar les plantes unes de les altres, així quan arribeu a casa serà més fàcil classificar-les.
Un cop a casa buideu el contingut del cistell (sobre una taula per exemple), separeu les plantes entre sí i les observeu, no fos cas que encara hi hagués algun insecte o petit cargol enganxat a alguna d’elles. Si n’hi ha alguna que té terra, jo aconsello no mullar-les, sinó intentar-les netejar amb un paper de cuina o pinzell. Si no surt, llavors mulleu-les, però tingueu la precaució d’assecar-les bé després.
Elimineu qualsevol tros que estigui lleig, marcit, tacat...
I passem a l’assecat pròpiament dit. Hi ha gent que per anar més ràpid les posa al forn; jo personalment no ho he fet mai ja que no ho he necessitat, per tant no us puc dir si el resultat és satisfactori o no. Si hi ha algun lector que hi estigui versat que ens ho expliqui, li agrairem.
Prosseguim: per assecar podeu fer-ho de varies maneres, depenent del estris que tingueu i de l’espai.
Evidentment la gent de pagès té garbells, però no tothom en té. Per tant us dono unes alternatives:
1- Amb previsió, hauríeu d’aconseguir caixes de fusta o plàstic de les que els fruiters i verdulaires hi tenen els productes. Són molt pràctiques: primer perquè tenen forats i permeten el pas de l’aire i després perquè són apilables.
Les podeu demanar a la vostra fruiteria-verduleria, les solen llençar.
Les netegeu bé (només les de plàstic, les de fusta deixeu-les al sol), les deixeu assecar i, sense posar cap paper ni similar al cul, hi dipositeu les herbes el més amples possibles.
Si no esteu segurs que passats uns dies recordareu el nom de la planta que conté cada caixa, poseu-hi un paper identificador.
2- Com que és temps de maduixes i cireres, també podeu fer servir les caixes de fullola amb que us les venen, ben netes i seques ( de vegades es taquen d’algun fruit massa madur: no les mulleu, deixeu-les assecar al sol).
3- També existeixen al mercat uns assecadors que es pengen del sostre i que tenen diferents nivells amb una tela tot al voltant per evitar que els insectes hi entrin. Estan pensats per assecar fruites i plantes.
4- Si voleu assecar plantes amb tija (sàlvia, llaurer, eucaliptus...) podeu fer rams no gaire atapeïts i penjar-los d’una corda o similar cap per avall en un lloc sec, ventilat i sense sol directe.
Tingueu paciència i no vulgueu córrer, penseu que un bon assecat us assegura que pugueu aprofitar les plantes amb seguretat, altrament les haureu de llençar.
Per estar segurs que les plantes estan seques, observeu-les amb atenció: han d’haver perdut una mica els colors vius, no s’han de notar humides al tacte i quan les trenqueu amb la mà han de fer soroll de sec.
I el pas final, l’envasat per guardar-les:
Jo aconsello o bé bosses de tela o bé pots de vidre. En els dos casos les plantes han d’estar seques, altrament es poden florir i no ser aptes pel consum.
Etiqueteu tant les bosses com els pots sobretot amb la data, ja que no les hauríeu de fer servir més enllà d’un any. Hi poden haver excepcions: si aquell any no en trobeu alguna i encara en teniu de l’any passat, doncs feu-la servir.
I fins aquí els consells, si teniu dubtes contacteu amb mi i bona collita!!
Comentarios